Vihreä väylä, Konginkangas, Sumiainen, Laukaa
Sumiainen Suomessa

Kauppamuseo Sumiainen

Kauppamuseo Sumiainen

Kauppamuseo toimii vanhan kyläkaupan makasiinissa. Johan Hermann Ahlroth tuli Jyväskylästä Sumiaisiin 1800-luvulla perustaakseen kaupan. Hän nai sumialaisen Häyrisen tyttären, jonka kanssa rakensi oman kauppatalon. Tämä rakennus purettiin 1952.

Kauppias Johan Ahlroth kuoli 30-luvun loppupuolella, mutta perhe jatkoi kaupantekoa uudessa talossa, joka oli rakennettu 1895 vanhan kauppatalon viereen. Samoihin aikoihin rakennettiin tien toiselle puolelle kaupan makasiini, jossa varastoitiin maanviljelystarvikkeita ja jopa hauta-arkkuja.

Aittatori perustettiin 1989 samaan vanhan kyläkaupan kauppamakasiiniin myymään paikallisten tekijöiden tuotteita ja se toimii yhä samoilla periaatteilla. Aluksi kauppamuseo toimi Aitta-Torin välittömässä yhteydessä, sen toisessa aitassa, mutta suoramyyntitoiminnan laajennettua se siirrettiin nykyiseen tilaan. Kauppamuseon tavarat ovat suurelta osin peräisin Ahlrothin vanhan kaupan tavaroista, joita on sittemmin täydennetty.

Makasiinirakennusta on siirretty tieremontissa 2 m kävelytien tieltä, mutta muuten se on alkuperäisellä paikallaan vanhaa kauppaa vastapäätä. Vanhan kaupan hevospuomi sijaitsi Aittatorin P-paikalla. Rakennuksen omistaa Lepänjuuren (ent. Ahlroth) perhe ja Kauppamuseon tilaa vuokraa Sumiaisten kk kyläyhdistys ry.