Vihreä väylä, Konginkangas, Sumiainen, Laukaa
Sumiainen Suomessa

Sumiaisten luonto

Sumiainen on hieno esimerkki karusta Keski-Suomen järviseudusta. Jos kysytään kyläläisiltä tai loma-asukkailta, luonto on seudun valttikortti.

 


Hitonhauta ja Laulavan mörön luontopolku 

Seudun maasto on yleensä metsäistä mäkimaata, pääosin kanervatyyppistä mäntykangasta.

Kesällä kannattaa patikoida ihailemaan rotkovajoamaa ja komeita maisemia Hitonhaudalle. Hitonhaudalle menevä tie löytyy kirkonkylältä miltei satamaa vastapäätä. Polun lähtöpiste on vasemmalla. Reitti ei sovellu huonojalkaisille.

Laulavan mörön luontopolku on Syvälahden kyläläisten rakentama ja ylläpitämä parinkymmenen kilometrin patikointipolku, jonka varrella on komeita maisemia, hiekkarantaa ja tulipaikkoja. Reittiä on mahdollista patikoida lyhemmissä osissa. Suolahden ja Sumiaisten välisen tien varren lähtöpisteestä polku sopii myös esim. lapsille. Toiseen suuntaan päätyy upealle harjulle, parkkipaikalta suoraan lähtevältä polulta taas komealle kodalle. Upeimmat maisemat löytyvät reitin päästä Laulumäeltä.

Arvokasta aluetta 

Sumiaisten kirkonkylä kuuluu arvokkaisiin maisema-alueisiin. Kylä on rakennettu hiekkaharjulle, jonka molemmin puolin on järvi. Harju on lähes kuusi kilometriä pitkä, mutta leveimmillään vain 200 metriä. Kyläkeskustan kohdalla harjun laki on melko tasainen ja matala. Kirkonkylän pohjoispuolella harju on jyrkempi.

Sumiaisten kirkonkylän eteläpuolella harjun katkaisee Sumiaisesta Ala-Keiteleeseen laskeva Kuokanjoki, Suomen lyhin joki, joka on vain 3,5 m pitkä. Joki oli aiemmin puolta lyhyempi, mutta tien levennys ja sillan uusiminen pidensivät jokea.

Itse kirkonkylä on säilynyt perinteisenä, vaikka siellä on myös modernia rakennuskantaa. Vanhaa kylänraittia on levennetty varovasti, jotta tunnelma säilyisi.

Järvi-Suomea parhaimmillaan 

Sumiaisten luontoa määrittelevät järvet: Keski-Suomen maakuntajärvi Keitele sekä kylän oma Sumiaisjärvi.

Veneilijälle alue on upea: kalaisat puhtaat vedet, hienoja hiekkarantoja, pieniä saaria, joihin rantautua, ja suhteellisen mukavat satama- ja retkisatamapalvelut, kts. Äänekosken kaupungin vesistöpalvelut.