Vihreä väylä, Konginkangas, Sumiainen, Laukaa
Sumiainen Suomessa

 

 

VUOSIKERTOMUS  vuodelta 2016

 

YLEISTÄ

Vuoden 2016 ensimmäinen järjestäytymiskokous pidettiin 12.01.2016. Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuoden mukainen. Syyskokouksessa määritellään jäsenmaksu, ja toimikauden toimintasuunnitelma, hyväksytään talousarvio, valitaan toimikaudelle hallituksen varsinaiset- ja varajäsenet, puheenjohtaja ja toiminnantarkastajat. Hallituksen ja toiminnantarkastajien toimikausi on yksi kalenterivuosi. Kevätkokouksessa esitellään edellisen kauden vuosikertomus ja edellisen vuoden tilit sekä toiminnantarkastajien lausunto. Lisäksi kevätkokouksessa vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään edellisen hallituksen vastuuvapaudesta.

Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeus on yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla yhdessä tai jommallakummalla heistä yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.

Kaudella 2016 puheenjohtajana toimi Juha-Matti Sirkka ja sihteerinä Laura Weckman. Kuluneilla kausilla hallituksen koko on ollut kuusi varsinaista ja neljä varajäsentä.

Vuonna 2016 hallitus on kokoontunut 11 kertaa mukaan lukien syys- ja kevätkokoukset.

Vuonna 2016 yhdistys ei ole perinyt jäsenmaksua.

 

TALVI 2016

Tammikuun järjestäytymiskokouksessa valittiin yhdistyksen sihteeriksi hallituksen varsinainen jäsen Laura Weckman. Sumiaisten koulu anoi laskettelupäivään tukea 550€ päätettiin avustaa 300€:lla. Kesätapahtuman suunnittelu käynnistettiin ja   mukaan pyydettiin myös muiden kyläyhdistysten edustajia, tavoitteena oli saada helpotusta myös käytännön järjestelyihin ja ohjelman suunnitteluun.                    

Yhteispalaverissa todettiin tapahtuma tarpeelliseksi ja Rautionmäen sekä Syvälahden kyläyhdistykset lupautuivat mukaan suunnitteluun ja toteutukseen. Kyläpäivän teemaksi päätettiin pienoismallit ja keräily sekä kädentaidot.

Torialueen hoitosopimus uusittiin kun alue siirtyi Äänekosken kaupungin tilapalveluiden vastuulle. Kiinteistöpäällikkö Hannu Saarela ja jäteneuvoja Minna Ilottu olivat laatineet uuden sopimuksen joka oli sisällöltään lähes samanlainen kuin        aiempikin.

 Samalla toivottiin torille uutta yleisöroskista kun vanha malli oli niin avoin että linnut      levittivät roskat ympäristöön. Saarela tilasikin uuden roskiksen, kun ensin selvitettiin onko kaupungilla varastoissaan ylimääräistä paikalle sopivaa.

 

 

KEVÄT 2016

 

Kevätvuosikokous pidettiin 16.4. kuntalan valtuustosalissa.

Kevät kului tulevan kesän tapahtuman suunnittelussa. Lammasaidan vanhat tolpat alkoivat lahoamaan ja niiden tilalle ostettiin uusia kyllästettyjä tolppia, joita vaihdettiinkin aika reilusti.

Äänekosken kaupunki järjesti veteraanijuhlan yhteistyössä seurakunnan kanssa Sumiaisten seurankuntatalolla 27.4. Yhdistyksestä osallistuttiin avustamaan kahvituksessa.

 

KESÄ 2016

Kesällä kyläyhdistys oli jälleen järjestänyt kylälle kesälampaita ja palkannut Äänekosken 4H -yhdistyksen välityksellä paikallisia nuoria huolehtimaan lampaista kesän ajaksi. Satu Hannuniemi-Hintikka hoiti paimenten palkkaukseen   liittyvän järjestelyn 4H-yhdistyksen vs. toiminnanjohtajan kanssa.

Perinteinen Sumiaisten kyläpäivä järjestettiin ja toteutettiin yhdessä muiden Sumiaisten kylien kanssa (Syvälahti ja Rautionmäki) yksipäiväisenä tapahtumana 9.7.2016. Kyläpäivän ohjelmaan kuului mm. Kädentöiden ja pienoismallien näyttely, keppihevosrata ja musiikkia. Rautionmäellä oli oma muurikkalettujen paistopiste jossa myytiin myös kahvia ja makkaraa. Syvälahden kyläyhdistyksellä oli perinteinen kirjakahvila. Eläkeliiton keittoruokala palveli koulun keittolassa. Tapahtumassa oli mukavasti  myyjiä, vaikka aamu olikin sateinen. Ilma alkoi kirkastua puolenpäivän aikoihin ja yleisöäkin saapui runsaammin. Höyrylaiva saapui iltapäivästä ja oli hieno lisäys tapahtumaan. Tapahtumasta saatu palaute on ollut positiivista, myös myyjät olivat pääsääntöisesti tyytyväisiä tapahtuman myyntiin. Yleisesti kehittämisen paikkana pidettiin tapahtuman mainostamista sekä ohjelman määrää.

 

Sumiaisten KK Kyläyhdistys toimi päävastuullisena tapahtumajärjestäjänä kyläpäivässä, tapahtuman kustannuksia ei jaettu kylien kesken, vaan pidimme myyntipaikkatulot ja kaupungin tuen, mutta maksoimme myös kaikki tapahtuman kulut kuten viranomaismaksut, vakuutukset, esiintyjien ja järjestyksenvalvojien kulukorvaukset yms.

Kyläyhdistys oli mukana toteuttamassa seurakunnan ja MLL:n kanssa tervehdystä lapsiperheille, kyläyhdistys tilasi Äikkäältä ruisreikäleivät ja lahjoitti tulitikkupuntit.

 

SYKSY 2016

Sadonkorjuutori pidettiin lauantaina 4.9. Vakkanen torilla myynnissä oli Ullan ruispuuron lisäksi  koulun 6. luokan kahvilan tuotteita. Yleisöä kävi tasaisesti, mutta myyjiä oli vähänlaisesti. Laajempaa ilmoittelua tapahtumasta kaivattiin.

Äänekosken kaupunki pyysi kyläyhdistykseltä lausuntoa kaavaluonnoksesta. Hallitus tutustui kaava-aineistoon kokouksessaan ja listasi keskeisimmät ajatukset.

Kyläyhdistys osallistui taloudellisesti kaislikon niittoon Sumiaisjärven satamasta, operaatiota johti Jukka Huuskonen.

Retki Jyväskylän kaupunginteatteriin järjestettiin  lauantaina 29.10. Ansa -musikaalin iltanäytökseen. Retkeen osallistui 26 henkilöä ja tällä kertaa väliaikakahvi jätettiin tilaamatta, jotta retkestä saatiin kustannustehokas. Kuljetuksen hoiti Koivuranta Oy.

Joulutori-tapahtuma pidettiin 9.12 Sumiaisten koululla. Paikka toimi erinomaisesti. Äänekosken kaupunki toimitti puurotarpeet maksua vastaan. Puuroa oli valmistamassa koulun keittiöllä Juha-Matti äitinsä kanssa. Äksä-lehti teki tapahtumasta sivun mainoksen, jossa paikalliset yritykset pystyivät ilmoittamaan samalla joulutervehdyksensä, jolloin ilmoituksesta ei aiheutunut yhdistykselle kuluja. Myös Facebookissa mainostettiin tapahtumaa sekä sumiainen.fi sivustolla. Tapahtuma keräsi hienosti kävijöitä puuroa meni n.250 annosta. Talutusratsastusta järjestivät Sanna ja Henri Ahonen, myyjiä tapahtumaan olisi mahtunut enemmänkin, mukana olivat myös koulun ja päiväkodin myyntipöydät. Sää oli hieman tuulinen, mutta koulun ja liikuntasalin välinen alue oli melko suojaisa.

 

Sumiaisissa 13.2.2017

 

Juha-Matti Sirkka                                      Laura Weckman

Puheenjohtaja                                           Sihteeri